Ha hétfőn születsz…

 

(színmű három képben és egy borítólappal)

Kezdő borítólap

(A hat szereplő, aki megjelenik a három kép során, a színpadon van, félhomályban. Rendre kilépnek a fénybe, hogy elmondják a monológjukat.)

 

Férfi (20): Fiatal, elcsábított és elhagyott, pillanatnyilag érzelmi kiúttalanságban, lelki vigaszt keresek egy másik nő kebelén. Az a nő különleges kell legyen, előnyt jelent, ha fotómodell, egy kis bestia az ágyban, szeresse a szexet hármasban, sőt legyenek barátnői, akik készek a segítségünkre sietni, valahányszor csak a kapcsolat egyhangúvá válik. Rólam fizikai szempontból elmondható, hogy tökéletes vagyok, századunk egy Adonisze. Az olyan fontos jó tulajdonságok sem kerültek el, mint az intelligencia, az őszinteség és a komolyság. Szexuális teljesítményem minden bizonnyal lenyűgöz majd. Többszörös orgazmus… minden alkalommal garantált. Tehát nincs más hátra, mint hogy egymásra találjunk. Ne légy szégyenlős, keress, és nem fogod megbánni. JELIGE: a szexminátor.

Nő (20): Fiatal lány vagyok, aki szeretne megismerkedni egy szimpatikus, intelligens, jó modorú férfival, akinek nincsenek anyagi gondjai, káros szenvedélyei, gyerekei, hobbii, fiatal és gyengéd. Túl sokszor rászedtek már, semhogy bedőljek tahóknak és rögeszméseknek, úgyhogy kérem, ezek a kategóriák kíméljenek. Én egy érzékeny lélek vagyok, egy imádnivaló személy (mindenki ezt mondja nekem), nem túl sok tapasztalattal (de többre vágyva), aki túl hosszú ideje keres egy lelki társat. Ha nem csupán egy másik szerencsétlen vagy, és te is rajongsz a költészetért… ha a test számodra nem minden… vedd fel a kapcsolatot velem a szerkesztőség címén, és hagyj üzenetet. JELIGE: szomorú_angyalka. Várom a jelentkezésed.

Férfi (35): Ez a hirdetés a lehető legkomolyabb. Kereslek téged, nekem rendelt nő… te, az egyetlen, aki megadhatod nekem a boldogságot, az egyetlen, aki mellett leélhetem egész hátralevő életem. Először is hadd mondjak neked néhány dolgot magamról. Fiatal férfi vagyok még, szilárd anyagi helyzettel, és készen arra, hogy boldoggá tegyelek. Te nem kell sem szép legyél, sem szexi, sem okos, sem jó háziasszony, sem jó az ágyban, még csak nem is kell ebből az országból származz. Te egy tökéletes hercegnő vagy, akit maga a természet formázott… neked csupán annyi a dolgod, hogy… NÉMA légy. Ha olvasod ezt a hirdetést, küldj üzenetet a szerkesztőség címére. JELIGE: nem_hallak.

Nő (35): Céltudatos asszony, üzleti lehetőségeket rejtő földet birtokolok a város mellett. Sürgősen keresek, házasságkötési szándékkal, egy komoly urat, aki segít egy csirkefarm létrehozásában. Fizikai adottságai kevésbé érdekelnek. Alkoholisták kizárva. Amit ajánlok: évente két külföldi utazás, egy összkomfortos lakás és részesedés a csirkefarm-üzletből. Én a szerelemben peches, de az üzleti ügyekben szerencsés asszony vagyok, aki többre becsül egy dolgos férfit, mint egy olyant, aki jó az ágyban. Érzéki és kacér vagyok. De nem engem fogsz feleségül venni, hanem a csirkefarmot fogod feleségül venni. Ha nem riaszt el a munka, várom a visszajelzésed. JELIGE:  tyúkocska_kakast_keresek.

Férfi (50): Reumában és cukorbetegségben szenvedő nagyapa, hölgyet keresek, hogy elfoglalja „a szívem párja” beosztást, mely megüresedett, miután a legutóbbi feleségem meglépett a török munkaadójával. Anyagilag érdektelen férfi vagyok, amilyen ritkán akad már manapság, egy jellemes, élettapasztalt ember, aki megelégszik a jól elkészített meleg főzttel. Te el leszel bűvölve attól, amit nálam találsz, és menthetetlenül belém szeretsz. De neked is kell legyenek kvalitásaid, előnyödre válik, ha minimum tíz évvel fiatalabb vagy, és van protekciód a megyei kórháznál. Ha válaszolni akarsz, írj a szerkesztőség címére, a borítékon pedig tüntesd fel: JELIGE: forever_young.

Nő (50): Egy életen át vártunk egymásra, és szerintem itt az ideje, hogy megismerkedjünk. Te egy jóvágású, méltóságteljes, kék szemű férfi vagy, egy igazi, nemesi családból származó gentleman, akárcsak Rhett Butler az «Elfújta a szél»-ből, és ami a legfontosabb, nagy macskaimádó. Én egy arisztokrata hölgy vagyok, egy elegáns bukaresti panzió tulajdonosnője, frissen elvált és magányos már… túl hosszú ideje! Ez a hirdetés az irántad érzett szerelem megvallása, én pedig téged e szerelem elnyerésére buzdítlak. Jöjj, írjunk együtt egy nagy szerelmi történetet. Jöjj, szerelmem… jöjj… Ne bátortalanítson el egy művelt és bohém asszony, írj a következő JELIGÉRE: a_te_scarletted.


(Borítólap vége)

 

I. kép

Szereplők

Férfi – bármilyen 20 éves fiú

Nő – bármilyen 20 éves lány


0. jelenet 

Férfi: A világvégével járó bürokratikus bonyodalmakat elkerülendő, Focşani megyeszékhely hatóságai úgy döntöttek, hogy egybeolvasztják a házassági bizonyítványt kibocsátó hivatalt a halotti bizonyítványt kibocsátó hivatallal. Ily módon a fiatal egybekelteknek alkalmuk nyílik beszerezni egy halotti bizonyítványt is, mindjárt a polgári esküvő után. Az iroda könnyűszerrel megtalálható, lévén a «Házasságkötő Hivatalban», a «Házasságkötések és Elhalálozások» feliratú szobában. 

Nő: Egyiptomban, e túlnyomó részt muzulmán lakosságú országban törvényesítették az SMS révén történő válást. Három «talak», azaz  «válás»  szövegű üzenet elegendő ahhoz, hogy a férfi felbontsa a házasságot. Az egyiptomi hatóságok bejelentették, hogy az üzenetekért nem kell pótdíjat fizetni, és hogy jelenleg egy olyan törvénytervezeten dolgoznak, amely az email-ben, valamint a szocializációs csatornákon keresztül történő válást szabályozza majd.


(Sötét) 

 

1. jelenet

Férfi: A barnákat szeretem

Nő: A magas férfiakat kedvelem

Férfi: Bolondulok a nagy mellekért

Nő: A fontos  az, hogy megértsük egymást

Férfi: Szeretem a göndör hajat

Nő: A magabiztos férfiakat

Férfi: A határozott fellépésű nőket

Nő: Legyen jó az ágyban, nem?

 

– Férfi: Szia, azt hiszem, láttalak már errefelé

– Nő: Elég gyakran jövök

– Férfi: Nem tudom, mit tesznek ezek az üdítőbe, mert úgy elkábultam

– Nő: Alkoholnak hívják (nevet)

– Férfi: Egyedül?

 

Férfi (vagy Nő): Mint minden élőlénynek a földön, az embernek is megvan a maga párosodási szertartása, amely valamiképp hasonlít más állatfajokéhoz. A tánc, a cicomák kiaggatása és az éneklés csupán néhány ezen hasonlóságok közül. Ugyanúgy, mint a többi állatfajnál, ennek a nőre irányuló, a férfi részéről minden fegyvernemet bevető ostromnak végső célja a nemi  aktus. Terjedelmében a folyamat egy éjszaka és néhány hét között váltakozhat. A férfi jelét adja  párosodási vágyának, a nő pedig vagy elfogadja, vagy nem. A felhívás a férfi részéről érvényes marad az egész folyamat során, de ügyelnie kell, mert egy rossz lépés, és a nő elveszítheti az érdeklődését. A nemi aktusra az egyikük lakásán kerül sor. Másnap a férfi, hogy tekintélyt gyakoroljon a falkában, az összes többi tagnak beszámol a sikeréről, olyan kifejezéseket használva, mint:  «megdugtam», «siker», «kemény vagyok». A férfi e gesztus révén feljebb hág a falka ranglétráján. A szexuális aktus vagy aktusok befejeztével a férfi erőtlen és fásult. 

Nő (vagy Férfi): A párzási játékban a nőé az összes adu. Gyakran a nő kénytelen egyszerre több férfival is flörtölni ahhoz, hogy találjon egyet, aki kielégíti az elvárásait. A nő a magas, fejlett izomzatú és hastájéki fölöslegek nélküli hímeket részesíti előnyben. A ranglétrán elfoglalt hely is számít. A nő ugyanolyan mértékben vágyik a párzásra, mint a férfi, de legtöbbször visszafogja magát. Egyes szakértők azt állítják, hogy ez a visszafogottság nagyobb élvezethez vezet akkor, amikor a nemi aktus végül is bekövetkezik. A nőnek ez a tartózkodása valójában alkalmazkodás az emberi társadalom előítéleteihez, mely jellegzetesség kivételesen az emberi fajnál található meg. A nemi aktus úgy a férfi, mint a nő számára fiziológiai szükséglet. A szexuális aktus végeztével a nő nagyfokú felélénkülést tapasztal, valamint az endomorfinok szintjének emelkedését.

 

– Nő: Néhány barátnőmmel

– Férfi: Nem akarsz inni valamit?

– Nő: Miért ne?

 

A Férfi és a Nő: A játék elkezdődött.

 

– Férfi: Megkaphatnám a telefonszámod?

– Nő: Inkább a messenger-címem

– Férfi: Oké

– Nő: Írod? «N… Ő…»… Várom, hogy hozzáadj a csetlistádhoz

– Férfi: Oké

 

Férfi: Szombaton a klubban megismerkedtem egy szuper csajjal. Megadta a messenger-címét. Nem… még nem vettem fel a csetlistámra. Még várok pár napot, nehogy azt mondja, hogy egy nyomorult vagyok. 

Nő: Ahh… nem tudom, mi van velem… 3 napon át egyfolytában nyitva hagytam a messengerem, félek, nehogy lerobbanjon a gépem. Lehet, hogy meg kellett volna adjam a telefonszámom. Ó, milyen hülye vagyok!!! Igen, persze, hogy «láthatatlan»-ra állítottam, hisz csak nem akarom, hogy azt higgye, el vagyok keseredve.

 

Férfi: «Férfi» would like to add you to his messenger list

Nő: «OK»

 

– Nő: Várj… várj egy kicsit, mert fáj

– Férfi: Csiklandozol

– Nő: Vigyáz, mert ráncigálod a hajam

– Férfi: Bocs

– Nő: Sikerül?

– Férfi: Esküszöm, nem láttam még ilyen melltartót

– Nő: Segítsek?

– Férfi: Ne, boldogulok

– Nő: Most?

– Férfi: Most jó

(Szeretkeznek)

 

Férfi: Szex?

Nő: Szeretkezés

Férfi: Bárhol?

Nő: Az ágyban

Férfi: Cicik?

Nő: Mellek

Férfi: Anélkül?

Nő: Azzal

Férfi: Vadul?

Nő: Igen!

Férfi: Most?

Nő: Nem!

Férfi: Szeretsz?

Nő: Szeretek


(Sötét)

 NM

2. jelenet 

– Nő: Azt hiszem, tisztáznunk kéne a fontos dolgokat

– Férfi: Hallgatlak

– Nő: Melyik felén akarsz aludni ?

– Férfi: A balon

– Nő: Oké. Hogy szereted a tükörtojást?

– Férfi: Lágyan

– Nő: A kávét?

– Férfi: Nem iszok kávét

– Nő: Kitűnő. Kedvenc színed?

– Férfi: A világoskék. A tied?

– Nő: A sötétkék. Mi akartál lenni, amikor kicsi voltál?

– Férfi: Helikopterpilóta. Igazából másodpilóta, a barátom, Mircea volt a pilóta. Te?

– Nő: (Nevet) Balerina

– Férfi: A legszégyenletesebb dolog, amit tettél

– Nő: Áááá… Amikor licibe jártam, összecsináltam magam a matekórán. Most te

– Férfi: Ó… nem!

– Nő: Csalsz. Gyerünk, mondjad…

– Férfi: Semmi esélyed… nem mondom

– Nő: Nem mondok neked többé semmit, soha

– Férfi: Soha, soha?

– Nő: Nem is beszélek többé veled

– Nő: Hány gyereket akarsz?

– Férfi: Kettőt

– Egyszerre: Egy fiút és egy lányt

– Férfi: És milyen nevet adunk nekik?

{Larissza, Mária, Rémusz, Róbert, Krisztián, Laura, Mónika, Gábriel}

– Férfi: Oké, megegyeztünk! Krina és Lőrinc

– Nő: És hol tartjuk az esküvőt?

– Férfi: Párizsban, nyilván!

– Nő: Kitűnő. Csináljak neked tükörtojást?

– Férfi: Légy szíves

– Nő: Mit mondtál, hogy akarod?


(Sötét)

 

3. jelenet 

– Nő: Mit csinálsz?

– Férfi: Dolgozom

– Nő: Tessék

(Odadob egy követ)

– Férfi: Elment az eszed! Mi ez?

– Nő: Egy kő

– Férfi: És mit kezdjek én vele?

– Nő: Nem tudtad, hogy a pingvinek jegygyűrű helyett követ adnak egymásnak?

– Férfi: Néha olyan vagy, mint egy gyerek, becsszó, a pingvinek…

– Nő: Nem akarsz a pingvinem lenni?

– Férfi: Azt akarom, hogy békén hagyj, amikor dolgozom

– Nő: Egy érzéketlen vagy

– Férfi: Hagyj!!!

– Nő: A legpocsékabb szerető vagy a világon

– Férfi: Próbálok dolgozni

– Nő: Kibírhatatlan vagy

– Férfi: Mondd még

– Nő: Egy disznó vagy

– Férfi: A disznód vagyok, és így szeretsz…

(Mindketten nevetnek)

– Nő: Mondj nekem valami szépet

– Férfi: «Ismerjük egymást, Találkoztunk egy nap a földön, Én mentem egyik oldalán, te a másikon…»


(Sötét)

 

4. jelenet 

– Nő: Nézd… nekem ez tetszik

– Férfi: Nem tudom, mit mondjak, elég kicsinek tűnik

– Nő: Hát ez?

– Férfi: Ez tényleg ronda

– Nő: Oké, de válasszunk egyet még ma, ha lehet

– Férfi: Ne idegeskedj

– Nő: Csak egy matrac, mi lehet olyan nehéz

 

Férfi: Csak egy matrac, amin egész életemben aludni fogok, egy matrac, amit mindig látnom kell, amikor belépek a szobába, egy matrac, amire számtalanszor leülök majd, és amely részt vesz a szerelmi játékainkban. Egy matrac, amit ha már egyszer megvettél, nem vihetsz vissza, vagy cserélhetsz ki. Ezen a matracon fogom tölteni a betegségeim pillanatait, és ez a matrac lesz utolsó napjaim egyetlen tanúja. Látjátok… matracok tekintetében nincs helye a megalkuvásnak. Tökéletesek kell legyenek, mert ha egyszer megvetted, már nem lehet őket visszavinni vagy kicserélni. Ha csak egy rugó is kimozdul a helyéről, a matrac kínzóeszközzé válik. Elviselhetetlenné, megjavíthatatlanná, az egykori matrac relikviájává.

 

– Férfi: Oké. Ezt vesszük. Tetszik?

– Nő: Igen… Még mindig szeretsz, nem igaz?


(Sötét)

 NM

5. jelenet 

(Éjfél elmúlt, a Férfi beoson)

– Nő: Vártalak

– Férfi: Bocs, maradtam egy sörre a fiúkkal

– Nő: Ilyen sokáig?

– Férfi: Bocsáss meg, sajnálom

– Nő: Reméltem, együtt eszünk

– Férfi: Bocsánatot kértem

– Nő: Nem kell kiabálj

 

Férfi: Apa azt mondta, hogy a nő olyan, mint a dinnye. Ki kell próbálni, mielőtt megveszed. Apa még azt is mondta, hogy a nő olyan, mint egy nyakba akasztott kötél, de erre vonatkozólag nem adott semmilyen magyarázatot, azt mondta, megértem én majd egy nap, amikor nagy leszek. A házassággal kapcsolatban apa azt mondta, hogy még öt perccel a halálod előtt is túl korai. Amikor veszekedtek, apa mindig azt mondta anyának, «méregzsák ». Nem hiszem, hogy apa értett a nőkhöz. Anyának és apának az elképzelhető legboldogtalanabb volt a házassága. 

Nő: Amikor nincs senkid, akarsz egy kapcsolatot, amikor nincs senkid, elképzeled a férfit, aki jön majd és kiegészíti az életed, vele fogod megélni a legnagyobb szerelmi történetet, amelyet valaha is írtak, és neki fogsz gyermekeket szülni. Aztán felbukkan… és kiderül, hogy nem egy lóról leszállt herceg, hanem sokkal inkább egy borotválatlan állat, aki bűzlik a sörtől és horkol. Ez is megfelel. Függetlenül attól, hogy kicsoda ő, egy csapásra elveszíti az egyéniségét és «a te férfid» lesz. «A te férfid» az utolsó férfi, akivel szeretkezni fogsz, az utolsó férfi, aki éjszaka a karjaiban fog tartani. «A te férfid» most az egyedüli férfi.

 

– Férfi: Kérlek, ne csináld…

– Nő: Hagyj, menj a barátaidhoz

– Férfi: Tudod, hogy csak téged szeretlek, mókuskám

– Nő: Nyilván, hisz nem feküdhetsz le a barátaiddal


(Sötét)

 

6. jelenet

(kopogás az ajtón)

– Nő: Foglalt

(kopogás)

– Nő: Foglalt

– Férfi: Engedj be

– Nő: Nem!

– Férfi: Igyekezz, mert sietek, engedj be

– Nő: Vécézek

– Férfi: És akkor mi?

– Nő: Vécézek

– Férfi: Engem nem zavar

– Nő: Engem zavar

– Férfi: Mióta lettél ilyen szemérmes, drágám?

– Nő: Ebben a házban már szarni sem lehet!

 

Nő: «…és akkor a lány megcsókolta a daliás herceget, mire az egy csúnya békává változott, és boldogtalanul éltek, míg meg nem haltak». A liciben volt egy barátnőm, egy dilis. Szex, szeretkezés vagy baszás helyett ő egy valamivel tapintatosabb kifejezést használt, ő «szabályozta a hormonjait». Az volt az ő problémája, hogy minden útjába kerülő férfival szabályozta. Azt mondta, hogy az emberek olyanok, mint a teapárnák, elveszítik a zamatukat, és legvégül az emberből, akit ismertél,  csupán egy sápadt, jelentéktelen, beteges rész marad. És még azt is mondta, hogy neki soha egyetlen férfi sem okozott szenvedést, és hogy ő becsületes és nem csal egy kapcsolatban, és hogy mi holmi naiv kislányok vagyunk, ha azt hisszük, hogy létezik még valami, miután a «hormonszabályozás» elveszíti a varázsát.

 

– Nő: Tessék… nyertél

– Férfi: Ez nem háború


(Sötét)

 NM

7. jelenet 

Nő: Szanaszét hagyod a zoknijaid az egész házban.

Férfi: Hegyként tornyosulnak a cipőid

Nő: Mindent elkövetsz, csak ne gyere haza

Férfi: Már nem mosolyogsz, amikor belépek a házba

Nő: Már nem mondod, hogy «szeretlek»

Férfi: Jobban foglalkoztat téged a karriered

Nő: Azt az érzést kelted bennem, hogy nem vagyok vonzó

Férfi: Nem talállak vonzónak

Nő: Az utcán megfordulsz a nők után

Férfi: Az utcán megfordulok a nők után

Nő: Elolvasom az üzeneteid, amikor zuhanyozol

Férfi: Elolvasod az üzeneteim?

Nő: Azt hiszem, megcsalsz

Férfi: Meg akarlak csalni

Nő: Megcsalsz?

Férfi: Miből gondolod?

Nő: Már nem szeretkezel velem

…(elhúzódik)…

Férfi: Azt hiszem, már nem szeretlek

Nő: Már nem szeretsz?

Férfi: Azt hiszem, már nem szeretsz

Nő: Már nem szeretlek?

Férfi: Azt hiszem, már nem szeretjük egymást

…(elhúzódik)…

Nő: Számoljunk együtt, jó?

Férfi: Jó

Nő: Egy

Férfi: Kettő

Nő: Három

Férfi: Négy

Nő: Öt

Férfi: Hét

Nő: Nem, hibáztál… elölről… Egy

Férfi: Kettő

Nő: Három

Férfi: Négy

Nő: Hat

Férfi: Hibáztál! Még egyszer… Egy

Nő: Kettő

Férfi: Négy

Nő: Újra… Egy

 

Férfi: A nagyapám és a nagyanyám közt tíz év korkülönbség volt, és a nagyanyám ugyanannyi évig ápolta a nagyapámat, miután az lebénult. Nagyanyám mesélte, hogy miután ettek, nagyapám megkérdezte: «Mária, mikor is eszünk?» Nagyanyám sose panaszkodott. Aztán egy nap a nagyapám meghalt, és a nagyanyám egyedül maradt. 70 éves volt. Megismerkedett egy öregúrral, aki szintén magányos volt, és összeköltöztek. Nagyanyám hívő asszony volt, úgyhogy megtartották az esküvőt, de anya nem ment el. Anyám soha nem értette meg őt, de a nagyanyám számára elölről kezdődött a játék. Néhány év múlva az öregúr is meghalt, és nagyanyám ismét egyedül maradt, aztán nemsokára ő is meghalt, csak úgy hirtelen. Mintha arra várt volna, hogy előbb az öregúr haljon meg. A nagyanyám falusi asszony volt, alig tudott olvasni. Senki nem tanította meg neki, milyen az emancipált nő és az öregkori szerelem. Valahol azt olvastam, hogy manapság egy párnak állandó konfliktushelyzetre van szüksége a fennmaradáshoz, ugyanis egy kapcsolat véget ér, amikor a másikat egyszerűen már nem érdekli. 

Nő: Amikor eldöntöd, hogy véget vetsz egy kapcsolatnak, csak az idegeskedésekre, elégedetlenkedésekre, vágyakra gondolsz, csak azokra a helyzetekre, amelyek neked szenvedést okoztak. A tenger elsöpörte a homokvárat, amelyben az életeteket, ajándékaitokat, zenéteket, kellemes emlékeiteket őriztétek. Egy olyan embernek, mint te, nincs ideje kellemes emlékekre, nem? Még furcsább, hogy egy idő után már csak a jó dolgokra emlékezel. Egy olyan embernek, mint te, nincs szüksége kellemetlen emlékekre, nem? Valahol a fejedben valaki lenyomott egy fogantyút, és fölé akasztott egy cédulát nagy, aláhúzott betűkkel: «Tilos újra bekapcsolni!».


(Sötét)

 

8. jelenet 

(Az alábbi párbeszéd a hűtőszekrényre ragasztott cetlik révén történik.)

 

– Férfi: Van kedved filmet nézni ma este?

– Nő: Elfogyott a cukrunk

– Férfi: Holnap András napja van

– Nő: Ébressz fel, amikor megérkezel

– Férfi: Elmentem a hivatalba

– Nő: Kiléptem egy kávéra Krisztinával

– Férfi: Meccsen vagyok

– Nő: A fodrásznál vagyok

– Férfi: Lemerült az aksim

– Nő: El vagyok foglalva

– Férfi: Sajnálom, ma nem érek rá

– Nő: Szakítani akarok

– Férfi: Mért szakítanánk?

 

Nő: Vasárnap van, 13 óra. Visszatekintettem a múltamra, és egyáltalán nem tetszett, amit ott láttam. Úgyhogy eldöntöttem, változtatok. Elhatároztam, hogy megpróbálom másképp… máshogyan… másvalakivel. Elhatároztam, hogy elölről kezdem… vagyis „nem kezdem elölről”… nekünk pedig nincs más dolgunk, mint kettéosztani az életünket. Te viszed a barátaidat, én viszem a mikrosütőt és a tévét. A veszekedéseket, szemrehányásokat és sértéseket szerintem osszuk el egyenlő arányban. A szabály az, hogy többé ne hívogassuk egymást, a névnapok kivételével, amikor az üres szavak elfoglalják a régiek helyét, amelyek most szigorúan tilosak, úgymint «hiányzol» vagy «akarok szeretkezni veled». Ha összefutunk az utcán, megpróbálunk majd mosolyogni és illemtudóan elbeszélgetni, egyikünk megjátssza  majd, hogy siet és «rohannia» kell, bár «nagyon sajnálja»… 

Férfi: Hétfő van, 0 óra 0 perc. Kitöröltem egy számot a telefonkönyvemből, kitöröltem egy elérhetőséget az email-listámról, beállítottam az agyam, hogy ne vegye számításba az elmúlt 2 hónapot, 4 évet, egy évszázadot. A doboz, amiben az életem éltem, szétesőben van, és én vagyok az oka ennek a szétesésnek. Egy emléktörlő gép lettem. Felhívtam egy haverom, és elmentünk egy sörre, ahol is megjátszottam, hogy minden OK. Micsoda közhely, nem? Ha hétfőn születsz, valószínűleg egy pénteki napon fogsz meghalni. 

 

(A fény lassan alszik ki, a színen egy plakát marad, amin azt írja: «GAME OVER».)

 

(Kép vége)

 

D. Cs. fordítása (D. L. & V. Á. korrekcióival)

 

[Részlet a nemsokára megjelenő Ha hétfőn születsz, valószínűleg egy pénteki napon fogsz meghalni… c. színműből]

 

Please follow and like us:
0
Kategória: Dráma. Bookmark the permalink.

Hozzászólások

Email címét soha nem tesszük közzé. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

*

  • Mi megy

  • Hozzászó

  • Havik