Az Y generáció boldogságszemlélete

vlcsnap-2022-04-21-23h04m35s742

Az Y generációt vagy ezredfordulós nemzedéket sokféleképpen nevezték: halogatók, „én, én, én” nemzedék, önimádók, közömbösek, önzők, szétszórtak. Az internet elveszett generációjának tekintik őket.
—-Az előző nemzedékek politikai rendszereket döntöttek meg és a korszak dicsőséges pillanatait élték át, míg az Y generáció egyetlen nyilvánosan elismert érdeme az, hogy a digitális korban született.
—-Tényleg ez az a generáció, amelynek semmilyen világos célja nincs, mint a „neten lógni”? Hogy néz ki a boldog élet egy ezredfordulós fiatal számára?
—-Mi, a 80-as évek eleje és a 90-es évek közepe között születettek a fentiek mindegyike vagyunk, de valami több is. A mindig mozgásban lévő generáció vagyunk, noha nem sokkal többet utazunk. Hetente több tíz órát töltünk a számítógép előtt vagy a mobiltelefonnal a kezünkben, a valóság elől videojátékokba menekülünk, a legegyszerűbbektől (Flappy Bird, Angry Birds) az egész világokból felépülőkig (World of Warcraft, League of Legends). De mi tesz minket igazán boldoggá?

A mindennapos küzdelem
8 órakor ébred. Nem kel ki az ágyból, de megnézi a telefonját, amely vagy az ágyban aludt vele, vagy az éjjeliszekrényen. Belép a Facebookra, ellenőrzi az értesítéseket. Semmi érdekes. Percekig görget, amíg bátorságra kap, hogy kilépjen a valóságos világba.
—-A reggeli rutin után visszatér a telefonhoz. Nincs új értesítés. Kissé nyugtalan lesz. Küld egy üzenetet a barátainak a Whatsappon. Viccekkel és linkekkel teletűzdelt csevegésbe fog. Megnéz néhány videót a YouTube-on. Az órájára pillant, s azt látja, hogy negyed tíz. Máris elkésett. Rákapcsol, de közben még egyszer csekkolja az értesítéseit.
—-Az Y generáció két valóságban él – a valódiban és a közösségi hálózatokéban. Ideje állandóan a reális világ és a Facebook, YouTube, Whatsapp stb. világa között oszlik meg. A józan ész azt súgja, hogy ezeknek a fiataloknak introvertáltaknak kell lenniük, valójában azonban annyira jól alkalmazkodtak e kettős univerzumhoz, hogy többségük minden különösebb nehézség nélkül helytáll a valós életben.
—-Viszont ez nem egy problémamentes nemzedék. Az információ korában született fiatalok naponta két nagy kihívással néznek szembe: a tartalom megszűrésével és az információhoz való korlátlan hozzáférés okozta nyomással.
—-Miért a tartalom megszűrése? Mondok egy példát. Valahányszor egy felhasználó belép a Facebookra, nagyjából 300 bejegyzést lát1 (a lehetséges 1500 közül a Facebook algoritmusa azt a 300-at jeleníti meg, amely a legnagyobb valószínűség szerint minden felhasználót érdekelhet). Ha valaki napjában feltételezhetően csak háromszor használja a Facebook-hírcsatornát, ez azt jelenti, hogy 900 lehetséges információ közül kell kiválasztania azokat, amelyek érdekelhetik. Ha az illető személy sok oldalt követ, vagy sok a virtuális ismerőse, ez a szám jelentősen megnő. Ebből a 900 történetből néhány „a nap híre” lesz egy jelentékeny embercsoport számára. Ezek azok a virális klipek, amelyeken a barátaink elcsodálkoznak, hogy még nem látták őket, egy hír egy elhunyt színészről, egy szédületes dal. Az Y generáció pedig erős késztetést érez, hogy folyamatosan kapcsolódjon ezekhez a mikrotrendekhez, és pontosan értesüljön a napi eseményekről. Az ehhez a nemzedékhez tartozó fiatalok magabiztosak, mindig képben vannak. Magabiztosságuk nagy mértékben az illető napon keringő témáknak a kimerítő ismeretéből ered. Állandó netigényük akkora, hogy 2010-ben feltalálták a nomofóbiát2 (félelem attól, hogy nincs kéznél a mobiltelefon). Éppen ezért minden nap számba kell venniük a témákat, máskülönben azt kockáztatják, hogy lemaradnak.
—-Az Y generációra ugyanakkor állandó nyomást gyakorol valamennyi általuk hozzáférhető információ. Bármennyire igyekezzenek is, nem maradhatnak csak a maguk világában. Az internet tele van sikertörténetekkel – fiatalokkal, akik saját médiabirodalmat alapítottak, vagy 23 évesen milliomosok lettek. Filmek keringenek róluk, illetve fantasztikusan tehetséges emberekről – a gitározástól az ételkölteményekig. Jóllehet az Y generációnak is megvannak a korábbi nemzedékekhez hasonlóan a maga bálványai, a mai fiatalok egy dilemma előtt állnak: körülöttük mintha mindenki tehetséges volna, vagy csinálna valamit. Egy fiú, aki videojátékokat játszik és filmeket tölt fel magáról a YouTube-ra, a világon a legtöbb előfizetőt számláló csatornával rendelkezik és milliomos3. Felix, a szóban forgó srác nem egy gazdag vagy híres családból származik. Egy bárki által hozzáférhető csatorna, a YouTube révén vált híressé és milliomossá. Olyan ő, mint akármelyik Y generációs fiatal.
—-Habár hasonló esetek minden nemzedékben előfordultak, most, a digitális korban sokkal feltűnőbbek. A fiatalok folyamatosan informálódnak más átlagfiatalokról, akik valami különlegeset valósítottak meg (az ezekről szóló hírek már csak rendkívüliségük miatt is vírusként terjednek). Az olyan közösségi finanszírozási platformok, mint a Kickstarter, szinte erőfeszítés nélkül keltik életre a kreatív ötleteket. Több száz ilyen sikertörténet létezik. Így ami igazából egy egyedülálló eset volt, mintha egyre gyakoribbá válna, a fiatalok pedig azon kezdik törni a fejüket, hogyan érhetnének el hasonló sikereket.
—-A siker egyik akadálya az instant gratification, az azonnali jutalom iránti igényük. Nem véletlenül nevezik őket „Most” nemzedéknek is (Now generation), vagyis egy olyan nemzedéknek, mely türelmetlen és mindent most akar. A dolgoknak a digitális médiában történő gyors változása mind sietősebbé és türelmetlenebbé tette őket. Egy ma felkapott hír holnap már idejétmúlt. Egy három órát késő Facebook-bejegyzés már semmitmondó és unalmas. Egy több mint 20 perce megválaszolatlan üzenet csalódást okoz. Számos félhivatalos jelentés4 szerint egy internetfelhasználó figyelemküszöbe 8 másodperc, míg egy aranyhalé 9 másodperc. Nyilván, ha nem tudjuk is megerősíteni e drámai hírt, hozzáférhetünk más adatokhoz, melyek azt mutatják, mennyire türelmetlenek lettek a fiatalok a technológia fejlődésével egyidejűleg. Egy iPhone-felhasználó átlagosan 2.4 percet néz meg egy YouTube-on közzétett videóból, egy Androidos 3 percig bírja nézni, egy Nokia/Symbian-felhasználó pedig 4 percig. Minél inkább lehetővé teszi a technológia, hogy gyorsabbak és aktívabbak legyünk, annál kevésbé tudunk egy helyben maradni. Erre a körülményre sikerült építeniük olyan szolgáltatásoknak, mint a Vine (7 másodperces rövidfilmek) és az Instagram Video (15 másodperc).
—-Az azonnali vágyteljesülés éppen ezért elengedhetetlen az Y generáció boldogságához, ez pedig feszültséget szül: bár más fiatalok sikertörténeteit látva követni akarják őket, nem tudnak kellőképpen türelmesek és fókuszáltak lenni ahhoz, hogy hosszabb ideig egyetlen területre koncentráljanak. Ezt bizonyítják az utóbbi időben kialakult mikrotrendek is, de ezek közül csak kettőről fogok beszélni: a sextingről és GPS matchmakingről. Konkrétabban a Snapchatről és a Tinderről.
—-A Snapchat egy azonnali üzenetküldő mobilalkalmazás. Felhasználói szöveges, fényképes vagy videoüzeneteket küldhetnek egymásnak, a címzett viszont csak néhány másodpercig tekintheti meg a kapott tartalmat, anélkül hogy újranézhetné. Ezt a privát üzeneteket automatikusan megsemmisítő szolgáltatást, noha az online magánszféra problémájának megoldásaként kínálták, az amerikai fiatalok tömegesen arra használták, hogy szexuális jellegű üzeneteket küldjenek egymásnak.5 A Snapchat tökéletesen kielégíti a fiatalok azonnali vágyteljesülési igényét. Minden beérkezett tartalom azon melegében megtekinthető, aztán eltűnik, ami  a csevegés folytatásának és még több tartalom generálásának szükségességét vonja maga után. Nincs megállás.
—-A Tinder egy társkereső mobilalkalmazás. Ez a szolgáltatás megjeleníti a közeli felhasználókat, és abban az esetben, ha mindkét felhasználó kedveli egymás profilját, lehetőséget ad nekik arra, hogy privátban cseteljenek. Az alkalmazás még Romániában is (ahol a becslések szerint több ezer felhasználót mondhat a magáénak) több tíz vagy több száz profilt jelenít meg sorjában. Az egész társkereső folyamatot egy egyszerű gombnyomás helyettesíti, az eredmény pedig azonnal megjelenik, ha ketten jelölik egymást. Mindezek az új technológiák, de a „régiek” is (Facebook, Instagram, YouTube stb.), az Y generáció elvárásaira építenek: az információszükségletre, a kapcsolatigényre és az azonnali megjutalmazottság igényére.
—-Mint láthatjuk, egy ezredfordulós életének egy átlagos napja egyáltalán nem tűnik egyszerűnek. Neki megszakítás nélkül kapcsolódnia kell a környező világhoz, és biztosnak kell lennie abban, hogy nem szalaszt el egyetlen fontos információt sem. Ezért alszik sok fiatal telefonnal a kezében, vagy szorong, ha nincs keze ügyében a telefon. Mindezek a dolgok azonban nem az Y generációs boldog világához tartoznak. A normális mindennapi élethez tartoznak.

A menekülés
Lázas és nyugtalan életük ellenére, mely szabványosnak mondható, az Y generáció fiataljainak mégis sikerül lélegzethez jutniuk. Csakhogy ezek a nyugodt pillanatok nem (csupán) hegyvidéki meg tengerpari üdülések, vagy egyszerűen csak „holtszezonok”.
—-Szünidejüket is a virtuális világban töltik. Pontosabban a videojátékok világában. Bár Romániára vonatkozóan nincsenek hivatalos számadatok, az olyan játékközösségek, mint a Dota2 vagy a League of Legends, több százezer felhasználóval rendelkeznek. 2013-ban a League of Legends bajnokság döntője felülmúlta a Super Bowlt az élő közvetítés nézőszáma tekintetében.6 Ezek a játékok ugyanazt a mintát követik: rendkívül mozgalmasak (kevés bennük az „üresjárat”) és azonnali jutalomban részesítik a játékosokat. A jelenség annyira elterjedt, hogy a Twitch.tv-t, a fő platformot, amelyen a tartalomkészítők élőben közvetítették a játékokat, az Amazon közel egy milliárd dollárért vásárolta meg.7
—-A videojátékok biztosítják azt a fajta kontrollt, amely teljesen hiányzik az Y generációból a valós életben, ahol az üzeneteket nem lehet újraolvasni elküldésük előtt, ahol a vágyteljesülés nem közvetlen, és ahol óriási erőfeszítéseket kell tenni. Félreértés ne essék, e nemzedék fiataljai nem lusták vagy kényelmesek. Lehetőségeik világa olyan tág, hogy nehézséget okoz nekik egyetlen út mellett dönteni. Summa summarum elmondható, hogy ez a nemzedék ADHD-ben (figyelemhiányos hiperaktivitási zavarban) szenved. Érdeklődésüket annyi irány és hely köti le egyszerre, hogy túlságosan is nehezükre esik választani. Ennek megfelelően a videojátékok elvonják a figyelmet a valós életben meghozandó nagy döntésről, és az általuk kínált apró előnyökkel nagyon hamar függőségbe taszíthatják a sodródó fiatalokat.
—-Az Y generáció a halogatás, a végtelen scrollozás világában él, amit olyan felületek ösztönöznek, mint a YouTube, a Tumblr és a Facebook, ahol a tartalom gyakorlatilag korlátlan, a felhasználónak pedig annyit kell csak tennie, hogy kattint egyet, vagy kicsit lejjebb görget.

A legkritikusabb nemzedék
Ha próbáltad már követni a hozzászólásokat a YouTube-on, észrevehetted, milyen könnyen kirobbanhat a vita a kommentelők közt. Habár itt szabályszerűnek tekinthető, ugyanez a magatartás különböző közösségi oldalakon is előfordulhat.
—-Éppen ezért az Y generáció az imidzsére talán leginkább adó nemzedék. Ezúttal nem a szülők vagy a szűkebb baráti kör a kritikus, hanem az egész világ. Egy sikerületlen fénykép vagy egy gyenge hangminőségű filmfelvétel több száz vagy akár több ezer, mind ismeretlenek részéről érkező negatív megjegyzést válthat ki. Így aztán a fiatalok sokkal kritikusabbak (önmagukkal, de a környezetükkel szemben is). Kínosan ügyelnek a digitális térben tett minden lépésükre. Ez az egyik oka annak, hogy jobban érzik magukat az interneten, mint a valóságos életben, ahol nincs annyi idejük a lépéseiket ellenőrizni.
—-Egy igazi Y generációs nagyon gondos képet alakít ki önmagáról a közösségi hálózatokon, pontosan azért, mert tudja, milyen következményekkel járhat egy baki becsúszása.
—-Képzeljünk el hát egy nemzedéket, amelynek mindig kapcsolódnia kell a körülötte zajló eseményekhez, de a váratlan kritikáktól való félelmében folyamatosan figyelnie kell az általa népszerűsített önképre. Egy nemzedéket, amely egy rendkívül dinamikus rendszerre alapoz, ez a rendszer azonban megfosztotta a türelemtől. Egy nemzedéket, amely kivétel nélkül mindent most akar. Egy nemzedéket, amely semmivel sem lustább vagy kényelmesebb a többinél, de amelynek minden a rendelkezésére áll, és minden segítség nélkül kell választania. Egy nemzedéket, amely nehezen tudna boldogulni az internet vagy a mobiltelefon nélkül. Rendkívül nyitott fiatalok, de felületesek, amikor a problémák megoldásáról van szó. Rövid távon gondolkodó emberek, mivel erre kényszeríti őket a rendszer, amelyben működnek.
—-Mi lehet a boldogság meghatározása egy ilyen generáció számára? Mi mozdíthatná ki őket ebből a szakadatlan hajtásból és adhatna nekik esélyt arra, hogy (digitális vagy más természetű) tehetségüket a saját javukra fordítsák?

Az Y generáció boldogságszemlélete
Az internetfüggő fiatal számára a boldogság egy irányultságot jelent. Egy célt. Egy sínpárt, amely minden bizonnyal egy gyönyörű helyre vezet, s amelyet ő büszkén és elégedetten követhet. Az Y generáció nem nélkülöz semmit, legfeljebb a tisztánlátást. Ezek a fiatalok válaszút előtt állnak, és (valószínűleg) bármilyen irányt választanának is, jó lenne, de nem tudják elhatározni magukat. Csakhogy vigyázat, ez a nemzedék nem szereti a tekintélyt, ám erőteljesen megmozdulhat, ha világos célt adnak neki (legyen az akár negatív is), erre pedig a legjobb példa a 2014-es elnökválasztás. Ha boldoggá szeretnél tenni egy Y generációst, segíts neki megtalálni ezt az irányt, és örökké hálás lesz neked.

DCs fordítása


[A România noului val (Az új hullám Romániája) c. könyvből. București, 2015.]


1 Brian Boland, Organic Reach on Facebook, 5 June 2014.
2 Tim Elmore, Nomophobia Rising Trends in Students, September 14, 2014.
3 Erik Kain, YouTuber PewDiePie is making $4 million a year, 18 June 2014.
4 National Center for Biotechnology Information, U. S. National Library of Medicine, The Associated Press, 1 January, 2014.
5 Megan Rose Dickey, Let’s be real: Snapchat is totally used for sexting. 30 November 2012.
6 Rich McCormick, League of Legends eSports finals watched by 32 million people, 19 November 2013.
7 Chris Welch, Amazon, not Google, is buying Twitch for $970 million, 25 August 2014.

Please follow and like us:
0
Kategória: Esszé, Fordítás. Bookmark the permalink.

Hozzászólások

Email címét soha nem tesszük közzé. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

*

  • Mi megy

  • Hozzászó

  • Havik